En liten introduksjon til kakao…

I generasjoner har de lokale i Mellom-Amerika følt den enorme verdien og de vakre egenskapene til kakao. Kakao var en intrikat del av gamle kulturer og tradisjonelle folk i Mellom-Amerika, som også tjente som en søyle i deres økonomi og deres handelen. Fra det vi vet, dukket kakao først opp i olmektradisjonen, et sted rundt 2000-1500 f.Kr., rundt området vi kjenner som Mexico i dag.

Når vi snakker om kakao som mat eller drikke, refererer vi vanligvis til bruken av kakaobønner. Kakaobønner (frø) finnes inne i frukter som vokser på kakaotreet. Det vitenskapelige, latinske, navnet for kakao er Theobroma Cacao, som løst oversettes til “Gudenes mat”, og refererer til kakaos rike mytologiske historie.

Kakaotreet vokser i tropiske miljøer over hele verden, og er innfødt til Mellom-Amerika og den øvre del av Amazonas. Ansett som en hellig plante, ble kakao brukt som et middel for handel; brukt som valuta (på grunn av sine åndelige formål) i maya- og aztekiske kulturer, for å betale skatter, kommersielle plikter og handel for luksusgjenstander. Opptegnelser fra 1500 f.Kr. viser at kakao ble brukt til seremonielle formål og offer under viktige dager og feiringer. Under seremonier, som vanligvis ble holdt ved ilden, ble kakao, sammen med andre hellige matvarer – inkludert mais og bønner – tilbudt til gudene i ritual og seremoni (dette er hvor vi finner kilden til dens vitenskapelige navn, “theobroma”, som betyr Gudenes mat). Prosessen med å lage en ekte tradisjonell brygg av kakao er lang og intensjonell. Kakaoen blir plantet, dyrket og høstet med omhu, og blant mayaene ble dette gjort i henhold til mayaenes geokosmovisjon. Når en kakaofrukt er høstet, blir den knust. Inni er et hvitt fruktkjøtt, med en deilig søt, tropisk og litt syrlig smak. I Sør-Amerika ble denne søte frukten verdsatt som drikk, selv om det i Mellom-Amerika primært var bønnen som ble konsumert. For dette, når kakaofrukten blir knust åpen, blir bønnene fjernet, soltørket, ristet over ilden på en leireplate, og deretter skrelt for hånd for å fjerne skallet. Innsiden av bønnene males til en fin pasta på en stein. Tradisjonelt ble bare verktøy laget av tre, stein og leire brukt – ingen metall eller maskiner. Kakao-pastaen blandes med vann, og avhengig av sted og tid i historien, kan andre komponenter som chili, maismel, salt eller honning ha blitt lagt til.

 

papel-picado-top

Get exclusive info about the festival

Subscribe to our newsletter and don’t miss anything.

We promise we will not spam you!

Follow the Avada Festival

#AvadaFest

papel-picado-bottom